5 Saker Du Bör Tänka På Innan Du Köper Bostad I Spanien

 

Hägrar ett eventuellt köp av bostad på solkusten i Spanien? Då rekommenderar vi er att titta igenom dessa 5 tips på saker som ni bör tänka på innan köpet av en bostad på Costa Del Sol i Spanien.

Marc Sheldon, Ägare & Fastighetsmäklare - Cocoon Marbella

Marc Sheldon, Ägare & Fastighetsmäklare - Cocoon Marbella

1. Vad är ert mål med köpet av er semesterbostad?

För att veta vart ni bör leta, så bör ni ha en tydlig bild av er budget och vad ni skulle vilja ha från ert område. Vill ni ha nära till Strand? Vill ni vara på en höjd med utsikt? Vill ni ha gångavstånd till restauranger? Ju tydligare bild ni har om området, ju lättare kan vi identifiera vilket område som möter era krav bäst.

Har ni inte tänkt hyra ut lägenheten utan enbart vilja bruka fastigheten på egen hand? Då bör ni självklart enbart leta efter det som ni själva föredrar. Vare sig det är gångavstånd till havet eller om det är ett litet town-house i bergen med makalös utsikt. Om ni inte tänkt hyra ut er bostad då ni inte befinner er i Spanien, då är köpet nästan uteslutande baserat på era önskemål.

Önskar ni att uthyrningen av bostaden skall täcka kostnader och eventuellt ge ett överskott i reskassan? Ja då är det viktigt att börja titta i områden som attraherar turister året runt. Områden så som Nueva Andalucia, Puerto Banus, San Pedro och Marbella stad är områden som besöks året runt och dessutom attraherar långtidsbesökande turister som ni kan skriva 4-8 månaders (eller längre) uthyrningskontrakt med.

Jag skulle kunna skriva om denna punkt länge, men vi kommer att gå igenom detta samt andra viktiga tankar så som vilken strategifördelning ni bör ha mellan korttid och långtidsuthyrning, under eventet den 25:e September på "The Park" i Stockholm.

Boka era biljetter till eventet, klicka här

2. Letar ni efter "resale" eller "new build"?

Resale beskriver ifall fastigheten är en "andrahands-fastighet" dvs att den har haft en tidigare ägare. New build innebär att projektet är en nyproduktion där du blir den första ägaren. 

Det finns mycket att säga mellan skillnaderna av "new build" (dvs nyproduktion) och "resale". Den mest uppenbara är skillnaden i skatten som betalas vid köpet. Resale har 8% skatt och new build har 10% skatt på köppriset. 

New build har generellt sett en betydligt lägre energiförbrukning då projekten har höga energikrav vid bygget. Detta är viktigt att tänka på då el och vatten är relativt kostsamt i Spanien.

Resale har sina fördelar så som snabbt tillträde vid köp. 

Vi kommer prata noga om fördelar/nackdelar med båda på eventet, det som ni bör veta redan nu är de övergripande skillnaderna mellan de två.


3. Val av advokaten för köpesprocessen är väldigt viktig.

En av de viktigaste detaljerna vid ert köp är att försäkra er om att advokaten som ni använder vid ert köp är professionell, korrekt och erfaren. Det är advokaten som spelar en avgörande roll i köpesprocessen då det är han som går igenom alla dokument så som bygglovet, title deeds och mycket mer. 

En bra advokat kan spara stora belopp och upptäcka eventuella fel långt i förväg.

Våra advokater har mer än 15 års erfarenhet och majoriteten av deras kunder är från just Sverige.

4. Finansiering, har ni tänk gå via en Svensk eller Spansk bank?

Ni bör ha tänkt på hur ni kommer att vilja finansiera köpet av bostaden. Vill ni göra det genom er bank hemma i Sverige eller här nere i Spanien? Det finns givetvis fördelar och nackdelar med båda två.

Fördelarna hemma i Sverige kan möjligtvis vara en god relation med er bankman/kvinna som kan resultera i fördelaktiga lån med lägre ränta. 

Fördelarna i Spanien kan möjligtvis vara att separera er aktivitet, låna direkt i en starkare valuta och därmed öppna en bankrelation i Spanien där ni kan ta emot hyresinkomster, betala skatt osv. 

Vilket land ni bör låna i kan ni enbart svara på själva. Vi finns dock alltid här för att hjälpa er att nå klarhet i frågan. 

5. Om ni vill hyra ut er bostad, vem sköter uthyrningen?

Hemma i Sverige så brukar inte de flesta som hyrt ut bostäder vara vana vid "korttidsuthyrningen" som är så vanlig här nere i Spanien. 

I Sverige så brukar uthyrning oftast ske över en längre period, dvs månader, ibland även år. I Spanien så stannar den genomsnittliga turisten enbart 7-14 nätter. Dvs att arbetet som är förknippat med uthyrningen är betydligt mer då hyresgästerna skall släppas in, nycklar skall överlämnas, det skall städas och ifall kunderna låser ut sig mitt i natten så måste någon kunna assistera.

Förtjänsten av er uthyrning kommer därför att avgöras mycket på vilken agency som ni väljer för att ta hand om er uthyrning. 

Dessa agencys brukar ta betalt genom olika avgifter. Vanligtvis runt 20% utav uthyrningen. Några tar även en årsavgift utöver dessa 20%.

Våra partners är specialister på Marbella-området (Elviria till Estepona) och de tar enbart 20% avgift på uthyrningen, dvs ingen årsavgift. 

Dessa var mina 5 tips på saker som du bör tänka på innan du köper en bostad på Costa Del Sol, Spanien.

Har du frågor och funderingar? Vänligen besök www.cocoonmarbella.com

Vi ser fram emot att hälsa er välkomna den 25:e September på The Park i Stockholm!
Klicka här för att boka din kostnadsfria biljett.

(Om du inte bor i Stockholm men vill ha mer information, då är du varmt välkommen att klicka på knappen nedan och lämna dina uppgifter, så återkopplar vi och bokar en tid för en kostnadsfri konsultation inom 24 timmar.)